Potsdamer Platz in Berlijn

Een van de bekendste pleinen van Berlijn is de Potsdamer Platz. Tevens een heel belangrijk verkeersknooppunt in de stad. Absoluut de moeite waard om tijdens je bezoek aan Berlijn even een kijkje te gaan nemen. Je kunt er komen met S-Bahn S1, S2 of S25 of met de Berlijnse ondergroondse, U-Bahn U2.

Van stadspoort tot verkeersplein

In de achttiende eeuw was Berlijn afgesloten met stadsmuren. Wie naar binnen wilden moest via een van de poorten en moest tol betalen. Op de weg naar het nabij gelegen stadje Potsdam, stond de Potsdamer Tor.

In 1838 werd in de buurt van de Potsdamer Tor het eerste treinstation van Berlijn gebouwd. Hierdoor ontstond er een belangrijk handelsplein, de Potsdamer Platz. Het plein kreeg als eerste in Duitsland verkeerslichten. Tevens de eerste verkeerslichten in Europa.

En ook elektrische straatverlichting liep het plein voorop. En uiteraard kreeg dit plein ook een van de eerste metrostations. De foto hierboven toont de U-Bahn halte.

De teloorgang van de Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz heeft de tweede wereldoorlog niet overleefd. Het plein en vooral de omliggende gebouwen zijn volledig kapot gebombardeerd. Na de oorlog was er niet veel meer over van het eens het middelpunt van de handel.

De Potsdamer Platz lag ten tijden van de tweedeling van Duitsland in Oost-Berlijn. Net op de grens tussen de beide delen. In 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd. Deze liep dwars door de Potsdamer Platz. Het eens zo druk bezochte handelscentrum was veranderd in een kale vlakte met een muur en prikkeldraad.

De herrijzing van de Potsdamer Platz Berlijn

Na de val van de muur was er geen geld van de overheid om de Potsdamer Platz in ere te herstellen. Commerciƫle bedrijven wilden echter graag een nieuw handelscentrum maken van en vooral om het plein. Vanaf 1990 veranderde het plein en omliggende gebied dan ook in een grote bouwplaats, waar enorme gebouwencomplexen herrezen.

Tussen alle moderne gebouwen staat nog een klein stukje van de Berlijnse muur als herinnering aan de tijd van de tweedeling. In een straatje achter het plein is ook nog een oude grenswachttoren uit die tijd te bezichtigen.

De Potsdamer Platz is een aanrader wanneer je van moderne architectuur houdt.