Het ideale vervoermiddel in de Duitse hoofdstad is de ondergrondse. De Metro Berlijn wordt in Duitsland U-Bahn genoemd.
Het netwerk van de U-Bahn Berlijn is enorm. Maar liefst 150 kilometer. De U-Bahn Berlijn heeft in totaal 10 metrolijnen. Onder toeristen is de ondergrondse in de Duitse hoofdstad dan ook erg populair. De metro Berlijn rijdt op de meeste lijnen elke vier a vijf minuten, in de spits nog vaker. In de avonduren is de frequentie soms lager.
S-Bahn
Wil je een langere afstand afleggen? Dan kun je behalve de U-Bahn Berlijn ook de S-Bahn nemen. De S-Bahn is een soort stadstrein met minder stops dan de ondergrondse.
Dagkaart Metro Berlijn
Voor de Metro Berlijn en de S-Bahn geldt er één tariefsysteem. Tickets kun je kopen bij de geel-grijze automaten van de BVG. Een dagkaart voor het openbaar vervoer in de Duitse hoofdstad kost 7 euro (zones A en B). Wil je een kort stukje reizen? Dan kun je het Einzelfahrausweise für Kurzstrecken kopen. Dit metroticket kost 1,70 euro voor volwassenen, voor kinderen 6 t/m 14 jaar: 1,30 euro (tarief 2017).
Tickets Openbaar Vervoer
Ook een heel handig metrokaartje, is een twee uurskaartje. Met dat kaartje mag je twee uur met de bus, S-Bahn of Metro Berlijn. Dit ticket is ook beschikbaar als een vier ritten kaart. Je krijt dan circa 20% korting. Dat maakt een Stedentrip Berlijn weer voordeliger.

Zones Openbaar Vervoer Berlijn
Ook het OV in Berlijn werkt met zones. Er zijn drie zones:
Zone A: Centrum Berlijn
Zone B: Buitenwijken van de hoofdstad
Zone C: Omliggende steden en dorpen
De meeste tickets zijn alleen geldig in zone A en B. Dat is dus meestal meer dan voldoende.