Checkpoint Charlie Berlijn

Tijdens de tweedeling van Berlijn in Oost- en West-Berlijn, was Checkpoint Charlie de grenspost tussen beide delen van de stad. Na de oorlog was Berlijn gesplitst in twee delen, waarbij Oost-Berlijn onder toezicht van de Russen stond en West-Berlijn onder toezicht van de Amerikanen. Checkpoint Charlie was de doorgang in de Berlijnse muur op de Friedrichstrasse. Checkpoint Charlie is nog steeds een toeristische trekpleister.

De naam: Checkpoint Charlie

In de oorlog werden de Amerikaanse geallieerden ook wel de Charlies genoemd. Dit is echter niet de achterliggende reden van de naam Checkpoint Charlie. Deze komt namelijk vanuit het NAVO-alfabet, waarbij de derde letter, de c, met Charlie wordt aangegeven.

Om van West-Duitsland naar West-Berlijn te komen, kon men alleen via de autobahn door Oost-Duitsland. Op deze autobahn waren drie controleposten, waarvan Checkpoint Charlie de derde was. De eerste twee posten werden achtereenvolgens met checkpoint Alfa en checkpoint Bravo aangeduid.

Foto: theendup / Shutterstock.com. (De eerdere foto bovenaan dit artikel komt van bodrumsurf /Shutterstock.com)

Symbool van de vrijheid

In de koude oorlog werd Checkpoint Charlie Berlijn het symbool naar de vrijheid. Deze controle post komt dan ook in vele films en boeken terug.

Een aantal Oost-Duitsers lukte het ook om via deze post te ontsnappen. Na iedere ontsnapping werden de maatregelen echter aangescherpt. Zo werd er na een eerste ontsnapping met een auto die doorreed en veel zwaardere slagboom geplaatst. Toe later bleek dat men met een cabrio er wel onderdoor kon, werd de balk lager geplaatst.

Spanning om te snijden

Door de jaren heen werd door de Amerikanen getest hoe de Russen zouden reageren door diplomatieke voertuigen over de grens te sturen. Dit leidde tot grote spanningen, waarbij aan beide zijden tientallen tanks werden geplaatst.

In 1961 zocht de Amerikaanse president John F. Kennedy toenadering tot de Russische president Chroesjtsjov. Kennedy stelde voor de spanningen te verminderen en bood aan om de tanks terug te trekken. De russen zagen dit als een overwinning en trokken ook de tanks terug.

In werkelijkheid was het een overwinning voor Kennedy. Hij was een voorstander van de muur. Het is geen prettige oplossing, maar heel veel beter dan een oorlog.

Checkpoint Charlie Berlijn is er nog

Na de val van de muur in 1989 bleef Checkpoint Charlie nog in gebruik tot de officiële eenwording van Duitsland in oktober 1990. Daarna werd het checkpoint verwijderd. Checkpoint Charlie is echter nog te bezichtigen in het geallieerde museum in Zehlendorf.

Bereikbaarheid

Reis met de metro van Berlijn (U-Bahn) naar de halte U Kochstrasse /Checkpoint Charlie (Berlin). De lijn U6 stopt er.

Foto boven artikel: bodrumsurf / Shutterstock.com