Brandenburger Tor Berlijn

Bij een bezoek aan Berlijn mag je een gratis bezoek aan de Brandenburger Tor niet ontbreken. Bij de Brandenburgse Poort waan je je in het oude Griekenland. Het is een enorm bouwwerk van 26 meter hoog en ruim 65 meter breed. De Brandenburger Tor wordt gezien als het symbool voor de Duitse eenheid.

Ter herinnering aan de overwinning op de Nederlanders

In 1734 werd de eerste poort geplaats op de plek waar nu de Brandenburger Tor staat. De poort vormde grens naar het centrum van de stad. Om naar het centrum te mogen, moest men tol betalen.

In 1788 is de huidige Brandenburger Tor gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem de tweede. Dit als overwinning op de Nederlandse patriotten die in 1787 probeerden om Stadhouder Willem V af te zetten. Wilhelmina, de vrouw van Willem V, was de zus van koning Frederik. Hij stuurde 20.000 man om de positie van zijn zus veilig te stellen.

Pijnlijke scheiding

In de Tweede wereldoorlog is de Brandenburger Tor bijna volledig vernield bij de bombardementen. Na het einde van de oorlog is Duitsland opgedeeld in Oost en West-Duitsland. Ook Berlijn werd in tweeën gedeeld, waarbij de scheidslijn vlak achter de Brandenburger Tor liep en de net in Oost-Berlijn lag.

In 1958 is de vernielde Brandenburger Tor gerestaureerd. Het bijzondere daarbij is dat de restauratie zowel door Oost als West Duitsers is uitgevoerd.

In 1961 werd de Berlijnse muur vlak achter de Brandenburger Tor geplaatst. Daarmee werd de poort een pijnlijk symbool van de splitsing van Duitsland.

Brandenburger Tor: Van stadsgrens tot wereldsymbool!

De Brandenburger Tor staat aan de grote boulevard Unter den Linden. In de periode 1961 tot en met 1989 de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn. In deze periode was het niet mogelijk door de poort te lopen. Vanaf het westen was de poort alleen vanaf een verhoging te bekijken.

In 1989 kwam de omwenteling met de val van de Berlijnse muur. Het werd weer mogelijk om van oost naar west te gaan. De Brandenburger Tor, werd daarmee een symbool voor de Duitse eenwording.

Bereikbaarheid & Toegang Brandenburger Tor

Toegang: Gratis
Openingstijden: 24 uur per dag
Bereikbaarheid: Zowel de U-Bahn (U55) en S-Bahn (S1, S2, S25) stoppen op het gelijknamige station.